ECOMMBX - Logo

ECOMMBX: Creating change

By Mary Hadjiathanasiou, Compliance Junior Director/DPO

ECOMMBX - Mary Hadjiathanasiou

Ως ένας οργανισμός ηλεκτρονικού χρήματος (fintech) αδειοδοτημένος από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η ECOMMBX ειδικεύεται στη διαχείριση ηλεκτρονικών λογαριασμών. Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στις υπηρεσίες αποδοχής πράξεων πληρωμής, στην παροχή προσωπικών και επαγγελματικών καρτών και στις υπηρεσίες μετατροπής νομισμάτων. Αντίθετα, αναπτύσσει συνεχώς νέες καινοτόμες λύσεις για τοπικές και διασυνοριακές ηλεκτρονικές πληρωμές. Για τις εξελίξεις, μιλά η Compliance Junior Director/DPO, Μαίρη Χατζηαθανασίου.

 

Σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται και εξελίσσεται διαρκώς, έχοντας ως αιχμή του δόρατος την τεχνολογία, ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας σας;
Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας μας και βασικός πυλώνας του οράματός μας ήταν ανέκαθεν η δημιουργία μιας πλατφόρμας «to rule them all», δεδομένου ότι επιδιώκουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες και προϊόντα, τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε καταναλωτές, εύκολα και με ασφάλεια μέσα από μια πλατφόρμα πληρωμής, το δικό μας ECOMMVERSE.

Ποια προϊόντα και λύσεις, που αφορούν στις ηλεκτρονικές πληρωμές, αναμένετε να εντάξει η εταιρεία σας στην κυπριακή αγορά;
Στους σχεδιασμούς της εταιρείας μας είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων με κύριο χαρακτηριστικό τους την καινοτομία. Σ’ αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις ανάγκες των πελατών μας, τις οποίες αφουγκραζόμαστε λόγω της καθημερινής μας επαφής, αλλά και τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς γενικότερα. Στόχος μας είναι να προσδίδουμε ταχύτητα, να διευκολύνουμε και να απλοποιούμε τους τρόπους πληρωμής, παρέχοντας την ίδια ώρα ασφάλεια με την αξιοποίηση όχι μόνο υπαρχουσών τεχνολογιών, αλλά και με την υιοθέτηση νέων. Επιπρόσθετα, στοχεύουμε να διευκολύνουμε τις διασυνοριακές και δια-συναλλαγματικές πληρωμές για περαιτέρω βελτίωση της ταχύτητας και της ευκολίας των πληρωμών από χώρα σε χώρα, καθώς τα διεθνή σύνορα φαίνεται να παρουσιάζουν ακόμη προκλήσεις.

 

Ποιο είναι σύμφωνα με εσάς το μέλλον των ηλεκτρονικών πληρωμών;
Το μέλλον είναι σίγουρα ψηφιακό. Η πανδημία covid-19 έχει συνδράμει σε ένα μετασχηματισμό στις υπηρεσίες πληρωμών, με τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και τις fintech εταιρείες να είναι στο επίκεντρο.

 

Η ευκολία που αναζητούν οι καταναλωτές στις συναλλαγές τους είναι ίσως ο κυριότερος λόγος για την αλλαγή που συντελείται στον οικονομικό κόσμο, ο οποίος είναι επίσης επωφελής για τους εμπόρους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις πλατφόρμες ψηφιακών πληρωμών.

 

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν αντικαταστήσει ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο που συναλλασσόμαστε καθημερινά, με την Κύπρο να έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση στη χρήση κάρτας σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή. Οι «nice-to-have» λύσεις έχουν γίνει πλέον «must-have». Σίγουρα ένα μέρος του πλανήτη προσπαθεί ακόμη να συγχρονιστεί με τη νέα πραγματικότητα. Έρευνες όμως δείχνουν ότι αναμένεται η έλευση ενός νέου κύματος εξέλιξης των ψηφιακών πληρωμών. Μέρος αυτού του κύματος αποτελούν, όχι μόνο η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και η εξέλιξη της εμπειρίας των καταναλωτών που αναμένεται να εμπλουτιστεί με νέες επιλογές πληρωμής.

 

Ποιες νέες τάσεις και εξελίξεις θα δούμε στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσα στα επόμενα χρόνια;
Παρά τα πλεονεκτήματα αυτής της στροφής προς τα «digital payments», η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε συναλλαγές μετά την πανδημία έχει αυξήσει τις ηλεκτρονικές απάτες. Καθώς εξελίσσεται η αγορά πληρωμών, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της ηλεκτρονικής απάτης. Ως εκ τούτου, αναμένουμε να δούμε περισσότερη πρόοδο στην ασφάλεια των πληρωμών στο μέλλον. Αυτό παρατηρείται επίσης και από τις νέες τροποποιήσεις που ενδέχεται να φέρει το νέο κανονιστικό πλαίσιο PSD3.

 

Παρατηρείται επίσης αυξημένη χρήση των APIs, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από διαδικτυακούς εμπόρους σε εφαρμογές και ιστότοπους, καθώς απλοποιούν τη διαχείριση της αποστολής, της εξουσιοδότησης και της εκκαθάρισης πληρωμών.

 

Το πρωτόκολλο του open banking βοηθά με τη σειρά του στη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των πελατών και αναμένεται να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ηλεκτρονικές πληρωμές, όντας ένας εύκολος τρόπος συναλλαγών.

Share:

Sign up to our newsletter...and stay up to date with all our news!

Related Posts